Kurczak na ostro w sosie kokosowym z szyszkami ryżowymi
Danie aromatyczne o bardzo wyrazistym smaku. Polecam dla osób, które nie lubią rutyny w kuchni ;)
Proporcje dla 3 osób.
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 1 słoiczek pędów bambusowych
- 2 ostre papryczki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 szczypta cynamonu
- 1 szczypta kurkumy
- 1 szczypta słodkiej papryki
- kilka ziaren kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1 szczypta pieprzu
- sól morska
- 1 limonka
- 3 łyżki oliwy
- 250 g mleka kokosowego
- świeża natka pietruszki (można zastąpić świeżą kolendrą)
- 1 szklanka ryżu do sushi (można zastąpić każdym innym)
- 2 szklanki wody
- 3-4 łyżeczki octu ryżowego (w przypadku jeśli jest to ryż do sushi)
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Gotujemy nasz ryż według receptury. Nie musi to być oczywiście ryż do sushi, to była moja inwencja i ciekawość kompozycji, wydaje mi się, ze ryż na sypko, długoziarnisty będzie odpowiedniejszy. W moim przypadku zastosowałam ryż do sushi i po zgotowaniu przyprawiłam octem ryżowym, solą i cukrem trzcinowym. Dodałam łyżkę masła, wymieszałam. Na talerzu ułożyłam ukształtowane szyszki za pomocą dwóch łyżek. W smaku bardzo delikatne.
Kolejna czynność to przygotowanie naszego kurczaka. Filet dokładnie myjemy, suszymy papierem kuchennym, wykrawamy tłuszczyk i wszelkie niepożądane kawałki, których nie chcemy w potrawie. Kroimy następnie na mniejsze kawałki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę na patelni. Idealnie pasuje do tego wok. Dorzucamy pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek, pędy bambusa i przyprawiamy. Ziarna kminu rzymskiego należy rozgnieść wcześniej w osobnym naczyniu, chyba, ze jest to puder, wystarczy szczypta. Wszystkie przyprawy w kolejności smażymy razem z mięsem, cebulą, czosnkiem i bambusem czyli curry, kurkumę, sól (sól do smaku), pieprz, paprykę słodką, wcześniej wymieniony kmin rzymski, ostre papryczki (kwestia gustu pod względem ostrości potrawy) i na końcu cukier wymieszany z cynamonem (ja dodałam 3 szczypty). Zalewamy całość mlekiem kokosowym, wyciskamy sok z limonki i chwile gotujemy (około 5-10 minut) tak aby wszystko się ze sobą dobrze połączyło, wszystkie aromaty.
Polewamy szyszki ryżowe naszym aksamitnym sosem kokosowym wraz z mięsem i warzywami. Posypujemy posiekaną natką pietruszki albo świeżą kolendrą, która w tym przypadku jest bardziej pożądana. I gotowe.
Smacznego!