Śledź smażony
Klasycznie usmażony świeży śledź o bardzo smacznym i delikatnym białym mięsku. Jest sporo ości, lecz sa one cieniutkie, można sobie z nimi poradzić. Dla miłośników ryb nie będzie to kłopotem ;)
Polecam !
Składniki:
- świeży śledź, wypatroszony i bez głowy
- sól morska
- pieprz
- musztarda Dijon
- mąka żytnia (może być pszenna)
- oliwa do smażenia
- cytryna do skropienia ryby po usmażeniu
Wykonanie:
Umyty i osuszony śledź oprószamy solą, pieprzem, smarujemy musztardą dijon i obtaczamy w mące. Kładziemy na rozgrzaną oliwę i smażymy z obydwóch stron na złocisty kolor (uwaga - nie przesmażyć, ryba powinna być delikatna, wtedy jest właściwa i smaczna. Skropiona świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny smakuje wybornie.
Smacznego.
O matko... teraz to narobiłaś mi smaku. Smażone śledzie sa pyszne...
OdpowiedzUsuń--
Zapraszam również do siebie: kulinarnyblog.pl