Sałatka śledziowa z pieczonymi buraczkami
Składniki:
- 3 płaty śledziowe
- 2 upieczone buraki
- półtorej czerwonej cebuli
- pęczek kopru świeżego
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Wykonanie:
Płaty śledziowe płuczemy, osuszamy, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy pieprzem, odstawiamy na chwilę. Buraki zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do pieca od półtorej godziny, sprawdzając wykałaczką czy są już miękkie, na temperaturę 200 stopni. Po wystygnięciu obieramy i kroimy w małą kosteczkę, łączymy z resztą składników: z cebulą czerwoną, śledziami również pokrojonymi w kosteczkę, musztardą dijon, jogurtem, oliwą i cukrem, do smaku można jeszcze skropić cytryną. Ozdabiamy koprem i podajemy z ugotowanymi ziemniaczkami w mundurkach albo świeżym pieczywem.
Smacznego.
Pieczone buraki uwielbiam. Bardziej niż gotowane. Mają niesamowity smak. Sałatki z takim burakiem są niesamowite. Lubię łączyć go z serem pleśniowym. Bardzo!
OdpowiedzUsuńSuper!!!
OdpowiedzUsuń