Koktajl Mimosa (Cocktail Mimosa)
Jest to koktajl niezwykle orzeźwiający wywodzący się z Paryża, w którym powstał w roku 1925. Jego nazwa odnosi się do kwiatu mimoza o intensywnie zółtej barwie. W latach dwudziestych we Francji była moda na nazywanie wszelkich zółtych ubrań, tapet bądź też mebli "mimoza", stąd nazwa koktajlu.
W odróżnieniu od Buck's Fizza, który powstał cztery lata wcześniej w Londynie z myślą o lunchu (który był bardzo dobrym pretekstem, aby umilić sobie posiłek), Mimosa składa się z połowy szampana i połowy soku z pomarańczy, kiedy Buck's Fizz składa się jedynie z jednej trzeciej szampana i dwóch trzecich soku z pomarańczy.
- 500 ml szampana wytrawnego
- 500 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (4-5 pomarańczy)
- 1 garść kostek lodu
Do shakera przelać sok z pomarańczy, szampana oraz garść zmiksowanych blenderem kostek lodu. Wstrząsnąć raz w miarę lekko i przelać do szampanek.
Santé !