Cukinia w panierce z purée ziemniaczano - cukiniowym
Moja kolejna alternatywa na danie wegetariańskie z cukinią w roli głównej.
Zapraszam.
Składniki na kotlety z cukinii:
- 1 młoda cukinia
- 1 jajko
- 100 g bułki tartej
- sól morska
- pieprz
- kurkuma
- cynamon
- oliwa
Składniki na purée ziemniaczano - cukiniowe:
- 3 ziemniaki
- 1/2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 młoda cukinia
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Zaczynamy od gotowania umytych uprzednio, obranych (cukinia może pozostać ze skórką, jeżeli jest ona młoda) i pokrojonych jarzyn w osolonej wodzie razem z przyprawami na purée. Czas gotowania około 20 minut. Po odcedzeniu miksujemy je razem z łyżką masła na aksamitny krem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i kładziemy plastry cukinii oprószone przyprawami, obtoczone w jajku i bułce tartej. Rumienimy z obydwu stron. Podajemy z ziemniaczanym purée i dowolnym sosem. Bardzo dobrze pasuje do tego majonez domowy, który prezentowałam wcześniej na swoim blogu.
Smacznego!
Ładnie to wygląda :)) może kiedyś spróbuje :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
Usuń