Tarta Tatin z cykorią i roquefortem
Polecam smaczne danie w nietypowej formie z cykorii i charakterystycznego sera francuskiego Roquefort, gdzie w połączeniu z aromatycznym masłem i słodkim miodem swoim smakiem i strukturą zaskoczy niejedno podniebienie.
Moje zaskoczyło!
Zapraszam!
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 kg cykorii
- 50 g masła
- 125 g sera Roquefort
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz
Oderwać zewnętrzne listki z cykorii, opłukać, przeciąć każdą na pól, pozbyć się gorzkiej kocówki. Na patelni rozgrzać masło, dodać miód, podsmażyć cykorię z obydwu stron, oprószyć solą i pieprzem, karmelizować około 10 minut.
Formę do tarty wysmarować masłem, cykorię ułożyć w kształcie gwiazdy. Polać sosem z patelni. Ułożyć na nich po plastrze roqueforta, całość przykryć ciastem francuskim, lekko docisnąć przy krawędziach. Nakłuć ciasto.
Piec w temperaturze 200 stopni około 20 minut.
Po upieczeniu odczekać 5 minut, a następnie przełożyć na talerz i serwować.
Smacznego!