Strony

piątek, 10 listopada 2017

Aromatyczna sałatka z ciecierzycą, kaszą quinoa, warzywami oraz świeżą miętą



Aromatyczna sałatka z ciecierzycą, kaszą quinoa, warzywami oraz świeżą miętą

Jest to pomysł na zdrową, pożywną oraz wegańską sałatkę na wynos z zamiarem zadowolenia studenckiego i bardzo wymagającego podniebienia podczas lunchu. Czy zostanie ono uradowane, to zdolne i kochane podniebienie?

Odpowiedź brzmi tak: pusta micha ;).

Zapraszam:


Skladniki:
  • 300 g ugotowanej uprzednio ciecierzycy
  • 100 g ugotowanej kaszy quinoa
  • 2 marchewki
  • 1 młoda cukinia
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść prażonego słonecznika
  • 1 garść świeżych liści mięty
  • sól morska  opcjonalnie
  • 1 szczypta pieprzu 
  • 1 szczypta pieprzu cayenne 
  • 1 szczypta kurkumy 
  • 1 szczypta mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 szczypta mielonych goździków 
  • 1 łyżka miodu 
  • oliwa z pierwszego tłoczenia 
  • 1 cytryna
Wykonanie:

Marchew obrać, opłukać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, posiekać szalotkę oraz czosnek, cukinię umytą i osuszoną pokroić w małą kostkę. 

Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy, dodać szalotkę i czosnek, zeszklić, dodać marchew (al dente), przyprawić chwilę podsmażyć, przełożyć do miski. Następnie podsmażyć na tej samej patelni cukinię (al dente), lekko posolić . Przełożyć do miski.

Na suchej patelni uprażyć słonecznik, dodać do warzyw.

Kaszę quinoa ugotować według przepisu na opakowaniu.

Do podsmażonych warzyw dodać w kolejności ugotowaną ciecierzycę, kaszę quinoa, rodzynki, wycisnąć sok z całej cytryny, dodać miód, 2 łyżki oliwy, wszystko ze sobą połączyć, dorzucić posiekaną miętę, przyprawić do smaku.






Smacznego!


2 komentarze:

  1. Jaka ciekawa propozycja! Uwielbiam ciecierzycę :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. jak coś jest z quinoą, to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń