Tosty z kozim serem i żurawiną
Przepis na dziś to popularne we Francji zapiekane grzanki z kozim serem, podawane na świeżych liściach sałaty z orzechami i suszonymi owocami.
U mnie jest to mieszanka orzechów, prażonego sezamu oraz suszona żurawina.
Jest to bardzo szybkie danie i bardzo stylowe.
Kozi ser nadaje tostom wyrazistego smaku, a żurawina lagodzi go swoja slodyczą.
Proporcje dla dwóch osób.
Zapraszam.
Skladniki:
- 6 kromek dowolnego pieczywa
- 150 g koziego sera
- 2 garści świeżej ulubionej sałaty
- 1 garść mieszanych orzechów
- 1 łyżeczka prażonego sezamu
- 1 garść suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka tymianku
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- ocet balsamiczny albo winny
Wykonanie:
Przygotować 6 kromek, umieścić je na papierze do pieczenia, pokroić w plastry kozi ser, ułożyć go na kromkach, oprószyć tymiankiem, skropić oliwą, Piec w nagrzanym piecu do 180°C jakieś 5 minut.
Gotowe tosty przełożyć na talerze ze świeżą sałatą, skropioną oliwą i octem balsamicznym z odrobiną soli i pieprzu. Dodać orzechy, sezam oraz żurawinę.
Smacznego!
Smaczne połączenie :)
OdpowiedzUsuń