Sery francuskie i wino
Zapraszam na degustację 4 serów francuskich z dodatkiem konfitury z pigwy, czerwonych winogron, czerwonego wytrawnego wina oraz świeżej bagietki.
Sery:
- Fourme d'Ambert
- Port-Salut
- Brie de Meaux
- Camembert de Normandie
Dodatki:
- Konfitura z pigwy
- 1 kiść winogron
- 1 świeża bagietka (u mnie własny wypiek)
Proponowane wina to :
- Bordeaux - Côtes de Bourg
- Beaujolais Villages
- Côtes de Provence
- Alsace Pinot Noir (rouge et rosé)
Z białych win dla serów delikatniejszych i miękkich :
- Côtes de Bordeaux
- Alsace Pinot Auxerrois
- Bourgogne Aligoté
Degustować sery i wina najlepiej podczas bezpośredniej podróży po przepięknej i malowniczej Francji. Wtedy właśnie warto poznawać i smakować produkty regionalne, przy czym upajać się pięknem krajobrazów ziemi, której kultura kulinarna oraz bogactwo tradycji są niewątpliwie jedyne w swoim rodzaju. Owe smaki, zapachy, widoki, dźwięki są tak niepowtarzalne, ze zapadają głęboko w naszej pamięci, aż do tego stopnia, że później się za nimi zwyczajnie tęskni. Oto istota odkrywania nowych lądów, nowych kultur - począwszy na ich kuchni, scalającej rodziny od wieków. Moja prezentacja to tylko niewielka zachęta.
Danie to we Francji podawane jest pomiędzy daniem głównym kolacji (dîner) lub obiadu (déjeuner), a deserem.
Bon Appétit !