Spaghetti z krewetkami i mulami w białym winie
Korzystając z dobrodziejstw, jakie daje mi wakacyjna wyprawa do nadmorskiego kraju Holandii, prezentuję spaghetti z krewetkami i mulami. Zakupiłam je podczas weekendowego targu, na stoisku pełnego wspaniałości, jakimi są świeże owoce morza oraz ryby. Przyznam, że jest to zjawisko cudowne, mieć przed oczami taki wybór produktów, które się uwielbia. Prawdziwa uczta dla smakoszy, których tutaj serdecznie pozdrawiam i zapraszam na moje danie.
Składniki:
- 250 g makaronu typu spaghetti
- 200 g świeżych krewetek
- 150 świeżych muli bez skorupek
- 200 ml białego wytrawnego wina typu Riesling
- 200 ml słodkiej śmietanki
- 1 ostra mała papryczka
- 1 szalotka
- 3 ząbki czosnku
- 1 plaster masła
- 2 szczypty grubej soli morskiej
- 2 szczypty świeżo zmielonego kolorowego pieprzu
- kilka świeżo skrojonych plasterków parmezanu (nie jest konieczny)
Wykonanie:
Na rozgrzane masło wrzucić posiekaną szalotkę, czosnek i papryczkę, zrumienić, a następnie dodać krewetki i mule. Przyprawić. Podlać winem, a po odparowaniu dodać śmietankę, zredukować sos. Dodać ugotowany makaron al dente oraz dowolne świeże zioła.
Smacznego!
W mulach zakochałam się będąc w Belgii, zazdroszczę więc zakupów w tamtym regionie, bo owoce morza są naprawdę świeże tam.
OdpowiedzUsuńKorzystam ile moge, a asortyment jest tak duzy, ze trudno zatrzymac wzrok przy jednym, swieze mule, krewetki, ryby, langusty, ostrygi, kraby i wiele innych cudownosci, po poprostu raj dla podniebienia ! :)
UsuńPozdrawiam !