Filet z łososia z fenkułem włoskim i gorgonzolą w cieście francuskim (en croûte)
Przepis dnia w małej przytulnej restauracyjce, niedaleko katedry w Strasbourgu. Po rozkrojeniu uwolniły się cudowne aromaty, a smak pobudził moje zmysły. Jako że nie wypada robić zdjęć w takich okolicznościach z szacunku do właściciela i gości w nich jedzących, przeniosłam ten przepis zapamiętany do domu i odtworzyłam. Efekt uważam za bardzo udany. Trzy dominujące smaki : fenkuł włoski - łosoś - gorgonzola - odważnie !:) Można gorgonzolę zastąpić innym niebieskim serem, ja jednak entuzjastka gorgonzoli wybieram ten ser do tej kompozycji.
Proporcje dla dwóch osób:
Składniki:
- 400 g świeżego fileta z łososia
- 1 fenkuł włoski
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 40 g masła
- 250 ml wina białego wytrawnego
- 1 cytryna
- 200 g sera gorgonzola
Wykonanie:
Fenkuł obrać z zewnętrznych płatów, umyć, obciąć końcówkę i pokroić w paski. Poddusić na maśle oraz na winie około 30-40 minut z odrobiną soli morskiej, pieprzu i kilku kropel soku z cytryny. Łososia pozbawić skóry, ości, umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą morską i pieprzem. Na rozłożone ciasto francuskie przełożyć miękki fenkuł, na to płat łososia oraz plastry sera. Przykryć ciastem, posmarować je rozkłóconym jajkiem i wstawić do pieca na 30-40 minut w temperaturze 200 stopni.
Podawać ze świeżą sałatą.
Proponowane wino do tego dania to Alsace Pinot Gris (Tokay).
Smacznego!