Danie bezmięsne - ziemniaki purée z serem + ratatouille + rukola
Purée ziemniaczane:
- 4 ziemniaki
- 1/4 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki startego na dużych oczkach żółtego sera (u mnie Gouda)
Ratatouille:
- 1 cukinia
- 1 czerwona cebula
- 1 papryka czerwona
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- kilka czarnych oliwek
- kilka gałązek świeżego tymianku
- kilka gałązek świeżego oregano
- 2-3 szczypty soli morskiej
- 1-2 szczypty pieprzu
- 1 szczypta słodkiej papryki
- 1 szklanka sosu pomidorowego
- 2-3 łyżki oliwy
Wykonanie:
Obrane i umyte ziemniaczki razem z ćwiartką cebuli i ząbkiem czosnku gotujemy w osolonej wodzie ze szczyptą pieprzu około 20 minut. Odcedzamy, dodajemy masło i mleko, ubijamy na aksamitną masę. Dodajemy na koniec ser i mieszamy, przekładamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dorzucamy w kolejności posiekany czosnek, cebulę,pomidory, paprykę, cukinię w kostkę, oliwki, przyprawy, zioła, chwilę smażymy aż zmiękną. Dolewamy sos pomidorowy, chwilę dusimy i gotowe.
Sałatę rukolę dobrze płuczemy, układamy na talerzu skrapiając oliwą Extra virgin i octem winnym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz