Figi w czerwonym winie
Deser ze świeżych fig, duszonych w czerwonym wytrawnym winie i korzennych przyprawach.
Składniki:
- 6 szt. fig
- 500 ml wina czerwonego wytrawnego (odpowiednie będzie Bordeaux)
- 1-2 łyżki miodu
- laska cynamonu (albo pol łyżeczki w proszku)
- 8 goździków
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 cytryna (albo pomarańcza)
- mały kawałek świeżego imbiru (albo pól łyżeczki w proszku)
Wykonanie:
Zagotować wino razem z wszystkimi przyprawami, zetrzeć do niego skórkę z cytryny uprzednio sparzoną, dodać dwa plastry cytryny oraz imbir pokrojony w cienkie plasterki. Umyte figi z obciętymi końcówkami włożyć do wrzącego wina i gotować około 15 minut. Podawać po upływie 24 godzin w towarzystwie lodów waniliowych.
Smacznego!
Rozplywajace sie w ustach owoce w aksamitnym grzanym winie, idealne na swieta. Czego wiecej chcec do szczescia ?
OdpowiedzUsuń*_*
Usuń