Pasztet z fasoli
Składniki:
- 500 g białej suchej fasoli
- 4 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka od szczęśliwych kurek
- 2 łyżki dobrej oliwy
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
- 1 szczypta pieprzu cayenne
Wykonanie:
Fasolę należy opłukać i zalać zimną wodą. Odstawić na minimum 8 godzin. Po tym czasie namoczoną fasolę dobrze przepłukać, przełożyć do garnka i zalać świeżą wodą. Gotować do miękkości około 50 minut, dodać jedną łyżeczkę soli i podgotować jeszcze 5 minut. Ugotowaną fasolę przelać przez sito, przełożyć do przygotowanej miski i w kolejności dodawać wymienione przyprawy. Na patelni rozpuścić oliwę i zeszklić na niej posiekaną szalotkę oraz czosnek, przełożyć do fasoli. Wbić dwa jajka, wszystko ze sobą połączyć, a następnie zmiksować blenderem. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę fasolową na pasztet. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Po wystudzeniu przechowywać w lodówce.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!