Kogut pieczony w tymianku, rozmarynie, maśle i cytrynie, podlany miodem i winem
Propozycja świątecznego obiadu i nie tylko, unikatowy zakup - kogucik żółty, upieczony, aromatyczny, przepyszny z chrupiącą skórką, pachnący ziołami, masłem i cytryną, podlany w trakcie pieczenia miodem i winem tworzy danie godne uroczystego obiadu czy też kolacji. Kogut może być naturalnie zastąpiony innym drobiem i najlepiej z wolnego i ekologicznego chowu. Jest to moje autorskie danie inspirowane kuchnią francuską.
Propozycja świątecznego obiadu i nie tylko, unikatowy zakup - kogucik żółty, upieczony, aromatyczny, przepyszny z chrupiącą skórką, pachnący ziołami, masłem i cytryną, podlany w trakcie pieczenia miodem i winem tworzy danie godne uroczystego obiadu czy też kolacji. Kogut może być naturalnie zastąpiony innym drobiem i najlepiej z wolnego i ekologicznego chowu. Jest to moje autorskie danie inspirowane kuchnią francuską.
Składniki:
- 1 kg (Coquelet jaune - kogucik żółty)
- 3 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- kilka gałązek suszonego tymianku i rozmarynu
- sól morska
- pieprz
- papryka słodka
- kurkuma
- pieprz cayenne
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki miodu
- 100 g masła
Wykonanie:
Kogucika umyć, osuszyć, wypełnić przekrojoną na pól szalotką, 2 ząbkami czosnku, kilkoma kawałkami masła, gałązkami tymianku i rozmarynu, kilkoma ćwiartkami cytryny, szczyptą soli i pieprzu, na koniec spiąć wykałaczkami. Oprószyć z zewnątrz przyprawami, obłożyć plastrami masła, ułożyć kawałki cytryny oraz szalotki z ziołami i czosnkiem. Piec w 200 stopniach około 40 minut pod przykryciem, po czym podlać miodem zrumienionego kogucika oraz winem. Kolejne 40 minut piec bez przykrycia w temperaturze 160 stopni i pilnować, aby kogut był ładnie zrumieniony i upieczony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz