Filety z kurczaka z młodym groszkiem w sosie TIKKA CURRY na białym winie i śmietanie
Ekspresowo, smacznie i pożywnie, danie w tak zwane 5 minut!
Składniki:
- 500 g filetów z kurczaka
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 2 garści mrożonego lub świeżego młodego groszku
- 2 łyżeczki TIKKA CURRY
- 1 łyżeczka prażonej szalotki
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 100 ml śmietany 30%
- 1 garść posiekanej kolendry
Wykonanie:
Umyte, osuszone filety z kurczaka pokroić w paski, przełożyć na rozgrzane masło w patelni, dodać posiekaną szalotkę i czosnek, oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawą TIKKA CURRY, obsmażyć z obydwu stron, podlać winem, odparować, na koniec dodać śmietanę, chwilę dusić do połączenia się smaków i zgęstnienia sosu, następnie dodać groszek, chwilę podgotować, aby nie stracił swojego pięknego zielonego koloru. Udekorować danie prażoną szalotką oraz rozmarynem. Podawać z ulubionymi dodatkami oraz sałatami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz