Strony

piątek, 16 marca 2018

Cykoria zapiekana z ziemniakami oraz serami Comté oraz Bleu d'Auvergne




Cykoria zapiekana z ziemniakami oraz serami Comté oraz Bleu d'Auvergne


Z serii Cykoria wpadłam na pomysł zrobienia takiej oto zapiekanki. Ponieważ byłam w posiadaniu młodej cykorii o niewielkiej wadze dodałam ugotowane wcześniej ziemniaki w mundurkach aromatyzując danie wspaniałymi serami francuskimi, miodem oraz prażonymi orzechami.
Jest to jedno z moich ulubionych dań, zapach jaki się unosi podczas pieczenia jest nie do opisania, a smak? Cudowny, delikatny!
Alternatywa na danie bezmięsne, niedzielne i uroczyste.
Polecam je gorąco.



Składniki:
  • 6 młodych cykorii
  • 6 małych ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść uprażonych i posiekanych dowolnych orzechów
  • 3 łyżki miodu
  • 100 g sera Comté
  • 100 g Bleu d'Auvergne albo inny ser niebieski
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 garść uprażonych dowolnych orzechów
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej 
Wykonanie:

Cykorię obrać z zewnętrznych liści, przeciąć na pól, wyciąć twarde u dołu końcówki (niestrawne), opłukać, osuszyć, a następnie każdą połówkę obsmażyć na maśle z obydwu stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Ugotować ziemniaki w mundurkach, czas gotowania około 20 minut. Obrać je ze skórki, pokroić w plastry, ułożyć przy cykorii na przemian.

Przygotowaną cykorię i ziemniaki oprószyć solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz orzechami, podlać winem, kolejno śmietaną, ułożyć równomiernie wszystkie 3 sery.

Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni do zrumienienia się sera. Można ten czas skrócić według własnych potrzeb smakowych.






Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz