Stek z tuńczyka pieczony, podany z sosem musztardowym na winie z frytkami
Składniki:
- 4 filety z tuńczyka (świeże lub mrożone)
- 2 łyżki oliwy
- sól morska
- biały pieprz
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 150 ml słodkiej śmietanki
- sól morska
- biały pieprz
- 1 szczypta cukru
Filety umyć, osuszyć, skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do nagrzanego piekarnika do 185 stopni na 20 minut.
W osobnym garnku rozpuścić masło, dodać posiekaną szalotkę, czosnek, zarumienić. Podlać winem, zostawić do odparowania, dodać ocet balsamiczny, musztardę, po jednej szczypcie soli, pieprzu i cukru. Połączyć składniki, dodać śmietankę, zredukować. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Sposób na frytki pozostawiam jako wolny wybór. (U mnie są to tradycyjnie usmażone, pokrojone ziemniaki w paski na głębokim tłuszczu) Pyszne !
Na inny przepis ze świeżego tuńczyka zapraszam tutaj.
Smacznego !