Krem z marchwi i lnu na mleku kokosowym
Połączenie witamin, smaków i aromatów w 25 minut. Rozgrzewająco. Bez smażenia. Zdrowo !
Zapraszam.
Składniki:
- 4 marchewki
- 2 ziemniaki
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżka masła
- 2 szczypty soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta kurkumy
- 1 szczypta cynamonu
- 1 szczypta mielonego kuminu
- 1 szczypta imbiru
- 1 szczypta mielonych goździków
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka miodu
- 2 cebule dymki
Obrane, umyte, pokrojone na mniejsze kawałki marchewki i ziemniaki umieścić w garnku, dodać obrane ząbki czosnku, len, masło, przykryć wodą, przyprawić solą, pod pokrywką gotować 20 minut.
Całość zmiksować, odstawić do ponownego zagotowania, dodać mleko kokosowe, przyprawy, miód, gotować 5 minut do połączenia się smaków.
Przyozdobić pokrojoną dymką.
Smacznego !
wygląda elegancko!
OdpowiedzUsuńHej! Pycha! :) Polecam moje ostatnie odkrycie http://kcalmar.com, świetna strona poświęcona zdrowemu stylowi życia. Od kilku tygodni gotuję z http://kcalmar.com/blog/, przepisy są rewelacyjne, wszystko świeże i lekkie.
OdpowiedzUsuń