Szparagi z botwinką na winie z jajkiem w koszulce
Proporcje dla dwóch osób:
Składniki:
- 500 g zielonych szparagów
- 1 pęczek botwinki
- 2 cebule dymki
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka (wysokiej jakości)
- 100 ml różowego wina wytrawnego
- oliwa
- masło
Szparagi - odciąć końcówki, umyć, osuszyć, podzielić na pól. Botwinkę dobrze umyć, posiekać, to samo cebulę dymkę oraz czosnek. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy + 1 łyżkę masła. Dorzucić do niej czosnek, cebulę dymkę, szparagi i botwinkę, przyprawić solą morską, białym pieprzem, chwilkę smażyć, następnie podlać winem, dusić do zmiękczenia warzyw. Wyłożyć na talerze warzywa, ułożyć ugotowane jajko. Sposób na ugotowanie jajka w koszulce prezentuję w tym przepisie.
(Młode buraczki ugotowałam osobno z odrobiną soli, okolo10 minut)
Idealny sos do tego dania to oczywiście sos holenderski. Przepis na moim blogu już wkrótce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz