Cukinia w cieście piwnym
Zapraszam na smaczną przekąskę z cukinii.
Składniki:
- 2 świeże młode cukinie
- olej rzepakowy
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka jasnego dobrej jakości piwa
- 2 świeże i z dobrego źródła jajka
- 2 szczypty soli morskiej
- 2 szczypty pieprzu białego (dowolny)
Przygotować ciasto do smażenia. Do miski wbić dwa jajka, przyprawić, dodać mąkę, dolać piwo, wymieszać na kremową masę. Cukinię umytą i osuszoną pokroić w plastry lekko ukośnie. Każdy z osobna plaster zamoczyć w cieście i wrzucić na rozgrzany głęboki olej. Smażyć z obydwu stron na złocisty kolor. Następnie przełożyć na papier kuchenny w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Podawać z dowolnymi i ulubionymi sosami na zimno, choć są tak smaczne, ze nie potrzebują nic więcej :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz