Bakłażan zapiekany z kozim serem
Przystawka dla 4 osób (moja ulubiona).
Składniki:
- 2 bakłażany
- 3 cebule (u mnie czerwone)
- 200 g koziego sera (Sainte Maure, Soignon)
- 2 łyżki uprażonego słonecznika
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 szczypty ziół prowansalskich
- sól morska
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Bakłażany umyte przeciąć na pól i wstawić do pieca na 5-10 minut, tak aby móc następnie wydrążyć łyżką z nich miąższ. Na patelni podsmażyć na rozgrzanej oliwie pokrojoną w kółeczka cebulę, dodać pokrojony w kostkę miąższ z bakłażana, przyprawić delikatnie solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i podsmażyć całość. Przełożyć do łódek z bakłażana, ułożyć plastry sera, obsypać lekko bułką tartą i ziarnami słonecznika. Piec w temperaturze 210 stopni około 15 minut. Podawać z sosem balsamicznym uzyskanym podczas gotowania się octu balsamicznego z cukrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz