Guacamole na rozgrzanej bagietce
Moje ulubione guacamole podane na chrupiącej bagietce, którą można przyrządzić również na grillu, a samo kremowe guacamole tylko podkreśli jej walory i smak. Alternatywa pysznej przystawki na słoneczne dni.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 szalotki
- 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść liści bazylii
- 1 garść posiekanej kolendry
- 1 dojrzały pomidor
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta suszonej ostrej papryczki
- 1 bagietka
Wykonanie:
Awokado przeciąć na pół, wydrążyć łyżką miąższ, przełożyć do pojemnika, dodać pokrojoną szalotkę, ząbek czosnku, bazylię, wycisnąć sok z połowy cytryny, dolać oliwę, oprószyć solą, pieprzem oraz ostrą papryczką. Zblendować całość, dodać pokrojony w drobną kostkę pomidor, oprószyć odrobiną posiekanej kolendry, wymieszać.
Bagietkę pokroić na kromki, ułożyć na papierze do pieczenia, skropić oliwą. Wstawić do pieca (180 stopni) na około 7 minut (do lekkiego zrumienienia się). Na gorące z pieca nałożyć guacamole, przyozdobić pomidorkami, liśćmi bazylii, posiekaną kolendrą oraz czarnymi aromatycznymi oliwkami. Podawać natychmiast.
Bagietkę pokroić na kromki, ułożyć na papierze do pieczenia, skropić oliwą. Wstawić do pieca (180 stopni) na około 7 minut (do lekkiego zrumienienia się). Na gorące z pieca nałożyć guacamole, przyozdobić pomidorkami, liśćmi bazylii, posiekaną kolendrą oraz czarnymi aromatycznymi oliwkami. Podawać natychmiast.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz