Farfalle z kurczakiem i groszkiem w kremowym sosie z sera Roquefort oraz białego wina
Proporcje dla dwóch osób:
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1 ostra papryczka (u mnie suszona)
- 1 garść młodego groszku (u mnie mrożony)
- 150 g sera Roquefort
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 100 g śmietanki kremówki
- 1 szczypta soli morskiej
- 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- 200 g makaronu Farfalle
Wykonanie:
Do rozgrzanego masła dodać posiekaną szalotkę z czosnkiem, dorzucić papryczkę, smażyć minutkę, dodać pokrojone na małe kawałki mięso, podsmażyć całość, podlać winem, zdeklasować, a następnie dodać ser oraz śmietanę. Całość dusić do momentu rozpuszczenia się sera, zredukowania sosu, około kilku minut.
Ugotować w osolonej wodzie farfalle al dente (jak na opakowaniu), pod koniec gotowania się makaronu dorzucić groszek na około minutę przed końcem, przecedzić i odrazu dodać do przygotowanego sosu, całość wymieszać, a na koniec zasypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz