Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami w sosie winnym
W temacie mięso, a dokładniej wieprzowina to w dzisiejszym moim menu znalazła się polędwiczka, prosta, szybka w przygotowaniu, delikatna w smaku z odrobiną ulubionych ziół i dodatków.
Kluczowa jest jakość mięsa, jego świeżość oraz pochodzenie.
Dokładne oczyszczenie polędwicy z tłuszczu oraz błon zagwarantuje nam wysokiej jakości danie.
Na dzisiaj będzie to polędwiczka w sosie winnym.
Zapraszam.
Proporcje dla dwóch osób.
Proporcje dla dwóch osób.
Składniki:
- 300 g świeżej polędwiczki
- 300 g pieczarek
- 1 szalotka
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 200 ml śmietanki 30%
- sól i pieprz
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka musztardy dijon
Wykonanie:
Polędwiczkę umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić na grube plastry około 2 cm, lekko rozgnieść dłonią. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać gałązkę rozmarynu razem z polędwiczkami, obsmażyć z każdej strony, oprószyć solą i pieprzem i przełożyć na talerz.
Do patelni dodać posiekaną szalotkę oraz pokrojone w plastry pieczarki, całość podsmażyć, podlać winem, chwilę poddusić, następnie dodać śmietankę i jedną łyżkę musztardy. Dusić całość około 5 minut do zredukowania sosu.
Całość doprawić jeszcze solą i pieprzem, bardzo delikatnie (jeżeli jest taka potrzeba).
Na koniec dorzucić posiekaną natkę pietruszki.
Podawać u ulubionymi dodatkami oraz sałatami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz