Strony

niedziela, 28 stycznia 2018

Farfalle w wersji fusion w sosie tikka curry z pieczonej dyni z parmezanem oraz młodym groszkiem




Farfalle w wersji fusion w sosie tikka curry z pieczonej dyni z parmezanem oraz młodym groszkiem


Na dziś danie wegetariańskie z kuchni fusion, prawdziwy mariaż kuchni włoskiej z kuchnią indyjską. Jest to odważne połączenie, gdyż jak wszyscy wiemy piękna i kusząca dynia wzrokiem jest mało wyrazista w smaku, powodem czego jest poświecenie jej większej uwagi.
W roli głównej dynia Hokkaido, którą to najpierw upiekę, a następnie zmiksuję na aksamitny krem.
Wybrałam do dania Farfalle, które kapitalnie komponują się z moim aromatycznym sosem.


Składniki:
  • 250 g świeżej dyni 
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżki masła
  • 1 garść startego parmezanu
  • 1 garść mrożonego młodego groszku
  • sól i pieprz
  • 1 szczypta mielonego imbiru
  • 1 szczypta kurkumy
  • 1 szczypta mielonej kolendry
  • 1,5 łyżeczki przyprawy Tikka Curry sredniopikantna (dostępna w TESCO)
  • 150 ml mleka
  • 100 ml słodkiej śmietanki
Wykonanie:

Dynię obrać ze skóry, pokroić na małe części, opłukać, osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dodać jedną przekrojoną na pól szalotkę oraz dwa ząbki czosnku w skorupce. Wszystko oprószyć sola i pieprzem, skropić oliwą, piec w temperaturze 190 stopni około 20-30 minut.

Upieczone kawałki dyni wraz z szalotką przełożyć do przygotowanego naczynia, pozbyć się skorupek z czosnku i przełożyć go do upieczonej dyni, dodać mleko, zmiksować na aksamitny krem. 

W odpowiednim garnku masę dyniową gotować około 5 minut dodając masło (dla smaku i konsystencji sosu), śmietankę oraz wymienione przyprawy. Na koniec dodać garść startego parmezanu.

Ugotować makaron al dente (lekko twardy) przełożyć do sosu, dodać sparzony groszek odsączony z wody, wymieszać całość. 

Podawać natychmiast.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz