Sylwestrowa przekąska z krewetek i awokado
Ostatnia propozycja w starym roku, szybka, smaczna i zdrowa przystawka do szampana.
Życzę Wszystkim Szczęśliwego Nowego roku, pełnego miłości, pokoju, zdrowia oraz wielu natchnień kulinarnych.
Proporcje na dwa pucharki.
Składniki:
- 200 g podgotowanych krewetek
- 2 dojrzałe awokado
- 1 szalotka
- 1 mała ostra czerwona papryczka
- 1 limonka
- 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta białego pieprzu
- 1 garść pokrojonego młodego szczypiorku
Krewetki umyte i oczyszczone pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski, dodać pokrojone w kostkę awokado, szalotkę, papryczkę. Oprószyć solą i pieprzem. Wycisnąć sok z limonki do sałatki, skropić oliwą. Dodać pokrojony szczypiorek. Delikatnie przemieszać. Schłodzić w lodówce przed podaniem.