Rozgrzewający kurczak na ostro w sosie curry na mleku kokosowym
Orientalnie, po prostu smacznie!
Orientalnie, po prostu smacznie!
Składniki:
- 500 g filetów z kurczaka
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka pokrojonych pomidorów pelati
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 pęczek świeżej kolendry
- sól morska do smaku
- 1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- pieprz czerwony (kilka ziaren)
- 2 lub 3 ostre papryczki, (wedle uznania)
- 1 szczypta mielonego kuminu
- 1 szczypta mielonej kolendry
- 1 szczypta słodkiej papryki
- 1 szczypta kurkumy
- 1 szczypta imbiru
- 2 szczypty przyprawy curry
- 1 łyżka oliwy
- 1 plaster masła
Filety z kurczaka oczyścić z błon, umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzać tłuszcz, dodać posiekaną cebulę i czosnek, chwilę smażyć na niewielkim ogniu do zrumienienia się, w kolejności dodawać wszystkie wymienione przyprawy, przesmażyć, dodać pomidory, odparować z nich wodę.
Na powstałym sosie ułożyć kawałki kurczaka, dusić pod przykryciem około 10 minut, przemieszać, dolać mleko kokosowe, gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut do miękkości i połączenia się smaków i aromatów.
Na koniec dorzucić posiekaną świeżą kolendrę, oprószyć czerwonym pieprzem.
Podawać z ryżem lub dobrym pieczywem.
Smacznego !