Pieczone bataty w przyprawach i rozmarynie
Ochota na pieczone?
Tak!
Tym razem nie zwykły ziemniak, nie marchew, nie seler ale
batat.
Bardzo wdzięczny w pieczeniu tak zwany słodki ziemniak pochodzący z Ameryki Południowej oraz Ameryki Środkowej.
Kapitalnie komponuje się z ziołami, a jak smakuje mmmm PYCHA !
Proste, szybkie w przygotowaniu i zdrowe, czego chcieć więcej?
Zapraszam.
Składniki:
- 3 bataty
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 szczypta cynamonu
- 1 szczypta słodkiej papryki
- 1 szczypta mielonego kuminu
- 1 szczypta kurkumy
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu
- 3 łyżki oliwy
Bataty obrać, opłukać, osuszyć, pokroić na równe kawałki, u mnie są to ćwiartki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dodać posiekany rozmaryn, oprószyć bataty przyprawami, skropić oliwą, całość wymieszać.
Piec w temperaturze 200°C przez 40 minut bez przykrycia.
Podawać jako dodatek do dania głównego z ulubionymi sosami i sałatkami.
proste danie, a jakie smakowite :) Pysznie :)
OdpowiedzUsuń