Pieczona ryba haddock podana z soczewicą
Haddock, w przetłumaczeniu na język polski: plamiak, łupacz - gatunek morskiej ryby dorszokształtnej, popularny w Anglii, gdzie serwowany jest miedzy innymi w daniach: Fish and chips, ryba w cieście, smażona na głębokim tłuszczu oraz frytki.
Każdy myślę, odwiedzający piękny Londyn czy resztę urokliwej Anglii spróbuje tego dania. Niektóre restauracje są naprawdę piękne, klimatyczne i pełne gości, .
Jedną z nich polecam gorąco: Poppies Fish and Chips Spitalfields w Londynie. Jedzenie w tym miejscu to prawdziwa przyjemność.
Na moim talerzu w zaciszu domowym znajdzie się natomiast ryba haddock pieczona, wersja dietetyczna.
Mam nadzieję, że równie smaczna, na zielonej soczewicy z sosem jogurtowym.
Zapraszam.
Haddock, w przetłumaczeniu na język polski: plamiak, łupacz - gatunek morskiej ryby dorszokształtnej, popularny w Anglii, gdzie serwowany jest miedzy innymi w daniach: Fish and chips, ryba w cieście, smażona na głębokim tłuszczu oraz frytki.
Każdy myślę, odwiedzający piękny Londyn czy resztę urokliwej Anglii spróbuje tego dania. Niektóre restauracje są naprawdę piękne, klimatyczne i pełne gości, .
Jedną z nich polecam gorąco: Poppies Fish and Chips Spitalfields w Londynie. Jedzenie w tym miejscu to prawdziwa przyjemność.
Na moim talerzu w zaciszu domowym znajdzie się natomiast ryba haddock pieczona, wersja dietetyczna.
Mam nadzieję, że równie smaczna, na zielonej soczewicy z sosem jogurtowym.
Zapraszam.
Składniki:
- 500 g ryby haddock (4 filety)
- 1 cytryna
- 200 g zielonej soczewicy
- 1 garść suszonych pomidorów
- 1 garść oliwek
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól morska
- biały pieprz
- 5 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
- czerwony pieprz
- 3 łyżki jogurtu
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta białego pieprzu
Umyte, osuszone filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą morską, białym pieprzem, skropić oliwa, wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C, piec około 20 minut w tej temperaturze bez przykrycia.
Soczewicę opłukać, zalać wodą, gotować około 10 minut (al dente), odcedzić. Dodać posiekane suszone pomidory, oliwki, pietruszkę, 4 łyżki oliwy, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, przyprawić solą morską oraz czerwonym pieprzem. Całość wymieszać.
Plastry cytryny upiec ze szczyptą cynamonu i brązowego cukru.
Jogurt wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
Ułożyć na talerzu soczewicę, upieczony filet ryby. Ozdobić plastrami cytryny oraz czerwonym pieprzem.
Smacznego !
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń