Conchiglie z mulami w sosie śmietanowym na cydrze
Zapraszam na prosty i szybki sposób przygotowania dania z mulami.
Tym razem są to mule mrożone, co ułatwia nam pracę jak i skraca czas przyrządzenia uwielbianych przez nas pachnących morzem małży.
Jedyne, na co musimy zwrócić uwagę to bardzo krótki czas na przygotowanie sosu i ugotowanie makaronu Conchiglie al dente.
I oczywiście szybka konsumpcja, ponieważ tego typu dania nie mogą czekać.
Zapewniam, że nie muszą, gdyż nie zdążą ;)
Składniki:- 500 g mrożonych muli bez skorupek
- 500 g makaronu Conchiglie
- 2 szalotki
- 4 ząbki czosnku
- 200 ml cydru
- 300 ml słodkiej śmietanki
- sól morska
- biały pieprz
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy
- 80 g masła
- 1 cytrna
Mule rozmrozić, opłukać dokładnie przez sito, odsączyć z wody.
Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, wrzucić posiekane szalotki i czosnek, przesmażyć, dodać mule, przyprawić solą i pieprzem, następnie podlać cydrem, pozostawić na małym ogniu do odparowania.
Kolejna czynność to dodanie śmietanki oraz świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Wszystko to ma trwać około kilku minut do połączenia się składników.
Na koniec dodać ugotowane al dente conchiglie, zasypać posiekaną natką pietruszki, wymieszać, podawać.
Smacznego !
Wygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńZapraszam na konkurs, który jest na moim blogu! :)