Waniliowy omlet z bananem, czekoladą i migdałami
Proporcje dla dwóch osób:
- 2 jajka (wysokiej jakości)
- 2 banany
- 60 g gorzkiej czekolady (minimum 75% kakao)
- 2 łyżki mleka
- 1/ 2 łyżki cukru trzcinowego
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 1 szczypta soli
- 1 garść prażonych płatków migdałów
- 50 g masła
Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać łyżkę cukru, zmiksować na gładką masę, dodać kilka kropli ekstraktu waniliowego. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie przełożyć ją do ubitych żółtek. Smażyć na roztopionym maśle z obydwu stron na rumiany kolor. Przełożyć omlety na talerze, udekorować plastrami banana, posypać uprażonymi płatkami migdałów i polać gorącą czekoladą (roztopiona gorzka czekolada w kąpieli wodnej z mlekiem i odrobiną cukru).
Smacznego!
Pysznie *.*
OdpowiedzUsuń