Krem z pomidorów i bazylii
(Velouté de tomates au basilic)
Krem z pomidorów wpisuję na listę moich ulubionych zup !
A dlaczego ?
Przekonajcie się sami.
Zapraszam do przyrządzenia słonecznej przystawki.
Składniki:
- 500 g świeżych i dojrzałych pomidorów (najlepiej w sezonie) albo pomidorów pelati z puszki
- 1 garść świeżych liści bazylii
- 3 łyżki oliwy
- 6 ząbków czosnku
- 1 garść startego parmezanu
- 250 ml wywaru warzywnego
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 szczypta białego pieprzu
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Wykonanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić rozgniecione ząbki czosnku, następnie posiekane liście bazylii oraz pokrojone w ćwiartki pomidory. Dodać cukier, ser. Podlać wywarem warzywnym. Przyprawić solą, pieprzem, gotować około 10-15 minut. Zmiksować całość. Podając na talerzach dodać starty ser, ozdobić świeżymi liśćmi bazylii oraz skropić dobrą aromatyczną oliwą z pierwszego tłoczenia. Doskonale smakuje jako chłodnik.
Smacznego!
Wygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuń