Mini Quiche z łososiem wędzonym i szpinakiem
Wiosennie, kolorowo i smacznie.
Podawane na ciepło i zimno, niezawodne.
Proporcje na jedną dużą formę albo 6 małych.
Składniki na ciasto:
Pâte brisée :
- 250 g maki pszennej
- 125 g masła
- 50 ml wody
- 1 żółtko
- 1 szczypta soli
Pozostałe składniki na Quiche :
- 100 g wędzonego łososia
- 250 g świeżego szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- 150 g sera ricotta
- 2 jajka (wysokiej jakości)
- 3 szczypty soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu białego
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 100 ml mleka (można dodać jeszcze śmietankę)
- 150 g sera długo dojrzewającego (u mnie cheddar)
- pieprz czerwony (ozdobnie)
Wykonanie:
Do 250 g mąki dodać miękkie masło, wyrobić (najlepiej dłońmi), dodać zmieszane żółtko z wodą i solą, wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do folii spożywczej, schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę. Kolejna czynność to rozwałkowanie ciasta i przełożenie do formy bądź foremek.
Na patelni na 1-2 łyżkach oliwy podsmażyć posiekany czosnek, dodać umyty szpinak, dodać ricottę, przyprawić solą i pieprzem, a następnie przekładać na ciasto w foremkach. Wypełnić je zmieszanymi jajkami z mlekiem, szczyptą soli i pieprzu oraz świeżo zmieloną gałką muszkatelową. Posypać startym serem na małych oczkach, ozdobić czerwonym pieprzem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni około 15 minut.
Smacznego!