Sałatka z rukolą i twarogiem
Składniki:
- 2 garści świeżej rukoli
- 1 mała czerwona cebulka
- 200 g twarogu
- 4 pomidorki koktajlowe
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1/2 cytryny
- 1 garść uprażonego słonecznika
- 1 szczypta białego pieprzu
Wykonanie:
Umytą i osuszoną rukolę ułożyć na półmisku, przyozdobić pokrojoną w piórka cebulą, pomidorkami, pokruszonym twarogiem, oprószyć pieprzem (ewentualnie solą). Obsypać uprażonym słonecznikiem, skropić oliwą i świeżym sokiem z cytryny albo dobrym sprawdzonym dressingiem : 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia + 1 łyżka octu balsamicznego + 1 łyżeczka musztardy Dijon.
Jest to sałatka świeża, lekka, prosta i bardzo szybka w przygotowaniu, podawana na przystawkę.
Polecam.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz