Sałatka z oliwek, pieczonej papryki i rukoli
Szybko, zdrowo i smacznie.
Zapraszam.
Składniki:
- 1 papryka
- 2 garści rukoli
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść zielonych oliwek
- 1 garść czarnych oliwek
- 1 jajko (świeże i z dobrego źródła)
- 4 fileciki anchois
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu białego
- 1 szczypta kurkumy
- 1 szczypta pieprzu cayenne
- 1 szczypta imbiru w proszku
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1/2 cytryny
- 1 łyżka wody przegotowanej
Lista składników jest długa, nie należy jednak się jej bać, ponieważ są to ozdobniki kubków smakowych. Oczywiście warzywa jak i dodatki do sosów to własna lista życzeń bądź możliwości na daną chwilę. Uwielbiam przeróżne sałatki i przystawki. Często zdarza się, że nie sięgam po danie główne z najprostszej przyczyny : brak miejsca ! Ale deser ? Oj nie, deser musi być ;) !
Wykonanie:
Umytą i osuszoną rukolę ułożyć na talerzach, następnie rozrzucić oliwki, paprykę pokrojoną w paski (moja papryka została wcześniej upieczona w całości w piekarniku, wydobywając w ten sposób jej cudowny aromat, a dla wrażliwszych także z powodu łatwości w usuwaniu skórki), jajko ugotowane na twardo i pokrojone na ćwiartki, cebulę w paseczki, może być szalotka, szczypior, co kto lubi i co ma pod ręka, ważne aby warzywa i inne produkty do naszych dań były świeże i z dobrego źródła.
Sos do sałatki:
Fileciki anchois wraz z rozgniecionym czosnkiem, przyprawami, oliwą, sokiem z cytryny i miodem należy zmiksować do konsystencji kremu oraz dodać wodę w celu połączenia się składników. Polać sałatkę sosem. Podawać z grzankami.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz