Magdalenki (Madeleines) - francuskie ciastka
Składniki:
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżki mleka
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 1 szczypta soli
- 1 laska wanilii
Wykonanie:
Wybić do miski 2 całe jajka. Dodać cukier, szczyptę soli, ubijać całość, dodając stopniowo resztę składników, a mianowicie wydrążony środek wanilii, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i na koniec roztopione masło. Dobrze wymieszaną masę schłodzić w lodówce do 30 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Ciasto przekładać po jednej łyżce do każdej z muszli w formie. Piec około 10 minut.
Potrzebna forma do ciasteczek:
Efekt :
Rozpływające się w ustach, urocze !
Smacznego!
Jakie cudeńka! :)
OdpowiedzUsuńŚliczne :) Wyglądają bardzo delikatnie :)
OdpowiedzUsuńjuż kiedyś piekłam tylko miodowe :)
OdpowiedzUsuńUwieeeelbiam je!
OdpowiedzUsuńSą prześliczne! Muszę sobie w końcu kupić odpowiednią formę...
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim za odwiedziny i zapraszam na kolejne przepisy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.