Mini frittata z warzywami, krewetkami i świeżym oregano
Proporcje na 3 foremki:
Składniki:
- 3 jajka (wysokiej jakości i z dobrego źródła)
- 4 łyżki mleka
- 50 g masła
- 1 łyżka oliwy
- 100 g sera cheddar
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 młodej cukinii
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 2 szczypty soli morskiej
- 2 szczypty pieprzu białego
- kilka podgotowanych krewetek
Wykonanie:
Do miski wbić 3 jajka, przyprawić solą i pieprzem, dodać mleko, posiekane świeże oregano, wymieszać na gładką masę, dosypać starty ser na małych oczkach. Na patelni rozgrzać oliwę + masło, dorzucić posiekaną szalotkę, czosnek i pokrojoną drobno paprykę i cukinię. Podsmażyć, po chwili dodać jajka. Ściętą lekko masę jajeczną przełożyć do foremek wysmarowanych masłem, ułożyć na masie obrane, oczyszczone i umyte krewetki, posypać serem, wstawić do pieca. Zapiekać około 10-15 minut w 200 stopniach.
Smacznego !