Sałata rzymska ze świeżym ogórkiem i kozim serem
Składniki:
- 1 mała sałata rzymska
- 120 g koziego sera (Palet de Chèvre PRÉSIDENT)
- 1 świeży ogórek (najlepiej sezonowy z ogródka)
- 1 garść świeżych liści bazylii
- 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
- 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 cytryna
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu
Wykonanie:
Umyte, osuszone liście sałaty rzymskiej podrzeć na mniejsze kawałki, ułożyć na talerzach, następnie pokrojony w pół plastry ogórek, pocięte listki bazylii. Oprószyć solą, pieprzem oraz zmielonymi orzechami (zmielone blenderem). Skropić oliwą i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz