Pączki krewetkowe - Beignets de crevettes
Znakomita przystawka z krewetek w cieście.
Zapraszam.
Składniki:
- 500 g krewetek surowych
- 1 l oleju słonecznikowego
- 150 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka (albo wody)
- 2 szczypty soli morskiej
- 2 szczypty pieprzu
- 1 szczypta ostrej papryki
Wykonanie:
Krewetki należy obrać, oczyścić, pozostawić ogonki, umyć, osuszyć. W osobnej misce połączyć jajko z mąką i mlekiem (albo wodą), przyprawić, dobrze wymieszać. Krewetki uprzednio maczając w rozrobionym cieście smażyć na głębokim gorącym tłuszczu do zrumienienia się.
Podawać z ulubionymi sosami.
U mnie jest to miksturka z ketchupu (2 łyżki ketchupu + jedna łyżeczka miodu + 1-2 szczypty ostrej papryki)
Doskonały będzie także majonez, najlepiej zrobiony w domu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz