Przystawka - mini talerzyki z ciasta francuskiego z nadzieniem
Proporcje na 6 talerzyków:
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 250 g pieczarek
- 1 cebula (u mnie czerwona)
- 2 ząbki czosnku
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka czarnych oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 40 g sera (u mnie Grana Padano)
- 40 g masła
- 100 g maki pszennej
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 garść świeżej natki pietruszki
- 1 jajko
Wykonanie:
Pieczarki oczyścić, obrać, odkroić końcówki nóżek, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekany czosnek, cebulę, zeszklić, dodać pieczarki, przyprawić solą, pieprzem i oregano, dusić do odparowania wody. Ciasto rozłożyć, wyciąć koła mniejsze i większe, w tym celu należy ciasto rozwałkowywać na nowo podsypując mąką aby uzyskać 6 dużych kółeczek z ich bokami. Uformowane talerzyki wysmarować rozmąconym jajkiem, ułożyć po małym plasterku masła, dodać usmażone pieczarki, podsypać startym serem, ułożyć plastry pomidorów i oliwek (nadzienie dowolne). Piec około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni w zależności od piekarnika. We Francji podobne kubeczki z ciasta francuskiego nazywają się vol-au-vent, lecz wymagają one większej ilości ciasta, by utworzyć wyższe ścianki albo można kupić je gotowe w sklepach i zadbać jedynie o środek. Moja propozycja jest nieco inna, gdyż zapiekam ciasto razem z nadzieniem, które każdy może dobrać sobie sam. Jest to przekąska miedzy daniami, jak i przystawka. Ozdabiamy świeżymi ziołami, ja użyłam świeżej natki pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz