Wiosenna zupa krem z białych szparagów
Sezon na szparagi jeszcze trwa, więc wykorzystując ten uroczy czas przygotowałam przepyszną zupę kremową o delikatnym smaku z białych szparagów na którą zapraszam. Przedstawiam wersję dietetyczną, zastępując śmietankę mlekiem, pozostawiam wolny wybór.
Proporcje dla dwóch osób:
Składniki:
- 500 g białych szparagów
- 1 cebula
- około 400 ml wody (może być bulion warzywny albo drobiowy)
- 250 ml mleka (albo słodka śmietanka)
- 100 g masła
- 1 żółtko
- sól morska
- pieprz czarny
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- pól łyżeczki cukru (użyłam cukru trzcinowego)
Wykonanie:
Płuczemy nasze szparagi, odkrajamy twarde końcówki, obieramy obieraczką pozostawiając główki w całości. Płuczemy jeszcze raz, a następnie każdą sztukę kroimy na cztery części (około 4 cm). W odpowiednim do tego naczyniu rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę, przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem bardzo delikatnie, po chwili dorzucamy szparagi i smażymy około 5 minut mieszając. Dolewamy wodę i dusimy całość kolejne 5 minut. Sprawdzamy nożem miękkość główek, kiedy są miękkie przekładamy je do osobnej miseczki. Resztę dusimy jeszcze około 5 minut, ogólnie czas gotowania to 15 minut. Następna czynność to miksowanie ugotowanych szparagów w ich wywarze. (Można je przetrzeć przez sito w celu usunięcia włókien, ale wówczas należy zagęścić zupę mąką, którą dodaje się przy smażeniu warzyw około jednej łyżki. W przypadku młodych szparagów nie ma takiej konieczności.)
Mleko (albo słodką śmietankę) mieszamy z żółtkiem na osobnym talerzu, a następnie dolewamy do gotujących się na małym ogniu zmiksowanych szparagów mieszając jednocześnie całość po czym odstawiamy z ognia.
Na koniec przyprawiamy jeszcze do smaku całość dodając świeżo startą gałkę muszkatołową oraz ozdabiamy wcześniej ugotowanymi główkami naszych magicznych białych warzyw. I gotowe !
smaczna - aromatyczna - aksamitna - bardzo zdrowa - wiosenna - kremowa - zupa ! :)
Smacznego!
W sklepie widziałam białe szparagi na promocji, ale nie miałam pomysłu jak je wykorzystać. Twój przepis będzie idealny ;)
OdpowiedzUsuńbardzo sie ciesze, ze moglam zainspirowac, pozdrawiam i zycze smacznego :)
UsuńUwielbiam kremy :) ten wygląda wyjątkowo pysznie :)
OdpowiedzUsuń