Awokado na kanapce z bazylią, czosnkiem, oliwą i sokiem z limonki
Idealny aperitif!
Proporcje dla dwóch osób:
Składniki:
- 1 awokado
- 1 garść świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek (zawsze wybieramy do sałatek tę najlepszą z pierwszego tłoczenia)
- 1,2 ząbki czosnku (ja użyłam jeden większy)
- 1 limonka
- szczypta soli morskiej
- szczypta pieprzu czarnego
Wykonanie:
Myjemy awokado, osuszamy, przekrajamy na pól, pozbywamy się pestki uderzając w nią lekko nożem, łyżką w przypadku dojrzałego owocu ( i tylko taki jest pożądany w tym daniu) wykrawamy środek i przekładamy do miski. Widelcem gnieciemy awokado, wyciskamy z umytej limonki sok, dolewamy oliwę, dorzucamy posiekany drobno czosnek, przyprawiamy i mieszamy wszystko ze sobą, na koniec dorzucamy pokrojoną na mniejsze kawałki liście bazylii i podajemy z dowolnym pieczywem.
W moim przypadku jest to chleb razowy - żytni pełnoziarnisty.
W mojej kuchni staram się przykładać pod względem jakości i bogactwa witaminowego, aby dania były zdrowe, smaczne, estetyczne i ładnie pachniały.
Smacznego!
dziś właśnie planuję zrobić jakąś pastę z awokado, 4 sztuki leżą i leżą a ja nic ;)
OdpowiedzUsuńA ja szczerze mówiąc nie jestem fanką awokado :) Ale tutaj wygląda ono apetycznie.
OdpowiedzUsuńWarto się przełamywać i jeść awokado :)
UsuńJest bardzo zdrowe !