Surówka z białej kapusty i selera naciowego
Surówka, sałatka w połączeniu z prażonym słonecznikiem i świeżą bazylią.
Składniki:
- 2 garści posiekanej białej kapusty
- 4 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki prażonego słonecznika
- 1 garść świeżej bazylii
Sos do surówki:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1,2 łyżki oleju z pestek winogron (wedle upodobań, można zastąpić oliwą z oliwek oczywiście z pierwszego tłoczenia)
- 2 łyżki octu balsamicznego z białego wina
- szczypta soli morskiej
- szczypta pieprzu czarnego
Wykonanie:
Umytą kapustę siekamy i przekładamy do miski, seler obieramy z nitek, od strony dolnej łodygi odcinając końcówkę, myjemy, a następnie kroimy w małe kawałki, dosypujemy uprażony słonecznik i świeżą bazylię. W osobnej miseczce mieszamy wszystkie składniki potrzebne do sosu i łączymy z naszymi warzywami. Ozdabiamy bazylią i serwujemy.
Smacznego.
Świetna sałatka ;)
OdpowiedzUsuńdziekuje, wiosennie ;)
Usuńpozdrawiam !