Roladki z bakłażana i sera ricotta
Przystawka z bakłażana z nadzieniem z sera ricotta, suszonych pomidorów i świeżej bazylii w dwóch odsłonach.
Proporcje na dwie roladki:
Składniki:
- 2 bakłażany
- 200 g sera ricotta
- oliwa (do smażenia bakłażana)
- 2 łyżki oliwy z oliwek dobrego gatunku do nadzienia
- sól morska
- pieprz
- suszone pomidory (kilka sztuk)
- 1 ząbek czosnku
- garść liści bazylii
- folia spożywcza
- papier kuchenny
- pomidorki koktajlowe (kilka sztuk)
Wykonanie:
Myjemy i osuszamy bakłażany, odcinamy końcówki. Każdą sztukę kroimy w plastry (około 0,5 cm), lekko każdy płat bakłażana solimy i odstawiamy na chwilę aby oddały goryczkę. Po czym płuczemy je i osuszamy papierem kuchennym. Rozgrzewamy na dobrej patelni ( u mnie ceramiczna) oliwę i podsmażamy każdą sztukę z obydwu stron przez chwilkę do nabrania koloru. Odstawiamy bakłażana do wystudzenia. Bardzo ważne aby po smażeniu przekładać każdą sztukę na papier kuchenny w celu odsączenia od tłuszczu. W osobnej miseczce ucieramy naszą masę do roladek, czyli ser ricotta z jedną łyżką oliwy, porwanymi na mniejsze kawałki bazylią, pomidorami suszonymi, szczypta soli, pieprzu i utartym ząbkiem czosnku. Rozkładamy folię spożywczą, a na niej układamy wystudzone plastry bakłażana, ja zrobiłam to na dwa sposoby, najpierw robiąc pierwszą roladkę ułożyłam plastry pionowo, a następnie poziomo z czego wyszły mi dwie sztuki rolad z dwóch bakłażanów. Wykładamy na samym początku trzy warstwy masy serowej i zwijamy (rolujemy) delikatnie folię spożywczą na kształt rolady ukręcając końcówki z boku folii. Odkładamy na jedną godzinę do lodówki. Schłodzone roladki rozwijamy z folii i kroimy na małe kawałeczki. Podajemy jako przystawkę w towarzystwie wybornej oliwy z oliwek albo sosu balsamicznego ozdabiając pomidorkami koktajlowymi i bazylią.
Smacznego.
Absolutnie fantastyczne ! Bardzo oryginalny pomysl (jak na moje mozliwosci kulinarne, ma sie rozumiec ... 8D), przyjemnie sie prezentuje. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń