Ziemniaczki "pépite" ze szpinakiem w sosie śmietanowym
Składniki:
- 1 kg ziemniaczków "pépite"
- 3 łyżki oliwy
- 20 g masła
- 250 g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki słodkiej
- natka pietruszki
- sól morska
- pieprz
- 1 lub 2 łyżki octu balsamicznego z białego wina albo pól cytryny
- pól łyżeczki cukru trzcinowego (nie jest konieczne)
Wykonanie:
Ziemniaczki umyte dokładnie i osuszone ze skórką gotujemy około 10 minut, następnie po odcedzeniu, wrzucamy na patelnie na rozgrzaną oliwę i smażymy aż do miękkości, przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec posypujemy świeżą natką pietruszki i łączymy na patelni. Na drugiej patelni, bądź garnku o grubym dnie roztapiamy masło i smażymy posiekaną cebulkę oraz czosnek, lekko solimy i posypujemy cukrem, dla złamania smaku. Kiedy nam się zeszkli dorzucamy umyty szpinak (świeże liście). Można go wcześniej posiekać, ja tego nie robię, ponieważ to już kwestia gustu osoby gotującej (mnie osobiście te uduszone kształtujące się na talerzu liście szpinaku odpowiadają oraz osobom, które częstuje). Można również podgotować wcześniej szpinak, czego tez nie czynię. Kolejna czynność to pieprz, śmietanka słodka i ocet balsamiczny lub sok z cytryny, wszystko dokładnie mieszamy solimy do smaku, chwilę gotujemy aby sos nam zgęstniał, dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i gotowe.
Danie to może być wykończone dodatkiem, na przykład sadzonym jajkiem albo pyszną rybą czy filetem z dobrego białego mięsa, wybór jak widać szeroki :) W kwestii ziemniaków ze skórką też pozostawiam do wyboru ponieważ nie wszyscy preferują taką odsłonę ziemniaka.
Smacznego!
Coś podobnego jadłam kiedyś w knajpce, bardzo pyszne, dlatego ten przepis zwrócił moją uwagę.
OdpowiedzUsuńcudowne, jak już będą młode, to sobie takie zrobię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kartofelki w "koszulkach" :)....apetycznie. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń