Zupa krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym i sezamem
Zupa z pieczonych buraków w nieco innych smakach, dla odważniejszych i lubiących nowe i ciekawe potrawy. Niewątpliwie zupka jest bardzo zdrowa, wszystkie witaminy pozostają w buraku, pieczonym w folii aluminiowej. A ich słodycz jest zniewalająca :)
Składniki:
- 4 buraki (u mnie są to podłużne)
- 2 ziemniaki
- 1 marchew
- 2 czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 szczypta słodkiej papryki
- 1 szczypta pieprzu cayenne
- 400 ml mleka kokosowego
- 1,5 litra wody (opcjonalnie, tak aby przykryło nam warzywa)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki sezamu
- 1,5 cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 40 g masła
Wykonanie:
Buraki każdy z osobna zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i wstawiamy do pieca na okolo1,5 godziny w temperaturze 200 stopni. Po godzinie należy sprawdzić, czy już są miękkie.
Po wystudzeniu obieramy je ze skórki i kroimy w mała kostkę. Obrane i umyte ziemniaki i marchew również kroimy w mała kostkę. W garnku rozpuszczamy tłuszcz i dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, soli odrobinę i słodzimy, karmelizujemy. Dorzucamy warzywa i smażymy chwilę aż lekko zmiękną, a następnie buraki. Podlewamy woda tak aby przykryć zawartość garnka, wyciskamy sok z cytryny i gotujemy około 15-20 minut. Następna czynność to miksowanie całości i ponowne gotowanie tylko przez chwilkę, aby połączyć mleko kokosowe z nasza zupką. Na talerzu posypujemy prażonym sezamem i mamy ciepły, barwny i bardzo zdrowy posiłek. Smakuje również maluszkom (testowane ;-))
Smacznego.
Super przepis ja dla tzw.zdrowotnosci nie pieke w folii Bo aluminium naprawde nam nie sluzy-pozdrawiam I dziekuje za przepis
OdpowiedzUsuń