Naleśniki z serem i pomarańczami, polane syropem klonowym i posypane prażonymi migdałami
Naleśniki mojej fantazji i smaków mojego domowego szczęścia :)
Danie może być smacznym śniadaniem, słodkim obiadem, deserem i wieczorną zachcianką.
Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka mąki żytniej
- 3 szklanki mleka
- szczypta soli morskiej
- łyżka roztopionego masła
Składniki na nadzienie:
- 4 pomarańcze
- 7 łyżek serka homogenizowanego
- 6 łyżeczek cukru trzcinowego
- 3 łyżki soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego)
- garść migdałów prażonych
- syrop klonowy
Wykonanie:
Ciasto na naleśniki wszystkim dobrze znane, a więc tradycyjnie, w misce złączyłam mikserem wszystkie składniki, czyli jajka, mąkę, mleko, sól i masło na konsystencję lekko kremowej śmietany. Użyłam mąki żytniej dla podwyższenia walorów witaminowych i dietetycznych. Na patelni przystosowanej do smażenia naleśników roztopiłam odrobinę masła i w kolejności usmażyłam z tych proporcji 9 naleśników z obu stron.
W osobnej miseczce rozrobiłam serek z sokiem z pomarańczy i cukrem na gładki krem. Pomarańcze umyłam, okroiłam z zewnątrz dokładnie ze skóry, a następnie pokroiłam w plastry. Migdały uprażyłam na małym ogniu w garnku o grubym dnie na złocisty kolor.
Naleśnik od wewnętrznej strony posmarowałam kremem, który wcześniej przygotowałam, ułożyłam na nim plastry pomarańczy i zawinęłam. Zewnętrzną stronę ozdobiłam jeszcze plastrami pomarańczy, posypałam migdałami i polałam syropem klonowym.
Smacznego!
Wyglądją obłednie, mniam :)
OdpowiedzUsuńJezusie, co za cudo!!! J.
OdpowiedzUsuńpycha!!! :)))
OdpowiedzUsuńpychotka ;)
OdpowiedzUsuń