Łosoś z patelni grillowej z brokułami w sosie beszamelowym z rokpolem i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
- łosoś świeży - około 150-200 g
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy
- sól morska
- pieprz
- 1 brokuł
- 3 pomidorki koktajlowe
Sos beszamelowy:
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 30 g sera pleśniowego rokpol
Wykonanie:
Łososia myjemy dokładnie, osuszamy i marynujemy w soku z cytryny, oliwie, soli i pieprzu. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki, a następnie po wyciągnięciu jej z marynaty dokładnie osuszamy papierem kuchennym. Przekrajamy w taki sposób jak widać na zdjęciu i w takiej formie kładziemy na rozgrzanej patelni grillowej i delikatnie obsmażamy z obydwu stron, po 2-3 minuty na jedną stronę (krótko!). Jednocześnie kładziemy na patelni obok ryby pomidorki i również grillujemy. Kiedy ryba się przyrumieni i nasze pomidorki, ściągamy bardzo ostrożnie z patelni tak aby nie uszkodzić struktury mięsa i układamy na półmisek. Brokuły umyte i pokrojone na mniejsze części gotujemy krótko, około 5 minut w osolonej wodzie, po czym hartujemy w zimnej. Odcedzamy i układamy przy naszej rybie.
W osobnym garnku roztapiamy masło, dosypujemy mąkę i mieszamy, po chwili dolewamy stopniowo mleko mieszając, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i serem pleśniowym.
Polewamy sosem nasze brokuły i posypujemy jeszcze delikatnie rozkruszonym serem pleśniowym. Ozdabiamy cytryną i gotowe.
Smacznego!
Cudo! J.
OdpowiedzUsuńdziekuje :)
Usuńpozdrawiam
Ten chrupiacy a zarazem delikatny losos, ten sos beszamelowy z rokpolem, te soczyste zielone brokuly i te slodziutkie pomidorki koktajlowe bede jeszcze dlugo mi sie snily po nocach !
OdpowiedzUsuń