Mini frittaty z łososiem wędzonym, brokułami oraz parmezanem
Kolejny raz przekonałam się, że śniadanie nie musi być nudne i pracochłonne, wystarczy kilka składników aby posiłek zamienić w coś innego niż jajecznica, którą to notabene też uwielbiam.
Posłużą nam do tego trzy główne składniki, świeże jajka, łosoś wędzony oraz brokuł. Parmezan można zastąpić innym dobrym jakościowo serem. Przygotowanie i pieczenie to jakieś 15 minut.
Przystawka z takich mini "frittatek" będzie również zadowalająca, gdyż smaczna jest też na zimno. Podana na przykład z małym kleksem domowego majonezu.
Zapraszam.
Proporcje na trzy tarteletki:
Składniki:
- 3 jajka z wolnego wybiegu
- 100 g łososia wędzonego
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 różyczki brokuła
- 1 szczypta suszonego tymianku
- 1 garść pokrojonego drobno szczypiorku
- sól morka i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka masła
Wykonanie:
Jajka wbić do miski, dolać mleko, dodać przyprawy (uwaga łosoś i parmezan jest słony), wymieszać na jednolitą masę, dorzucić pokrojone drobno różyczki brokuły, następnie pokrojone na małe kawałki łososia, parmezan oraz szczypiorek. Wszystko ze sobą połączyć i przełożyć do wysmarowanych uprzednio masłem tarteletek. Piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz